November 2015

20 november

Det ryktas om att Karl Petter använt sig av sin egen bok Sms mellan K & E på en lektion med SA1B på Lerums Gymnasium. Han ställde den mot Lars Noréns dagbok och så som jag har förstått det handlade saken om en utredning kring storheterna författare – text – läsare; vem är vem / vem är vad? Den gamle dramatikern med sin tjocka bok; den unge författaren med sin tunna bok… Ett läsarens helvete, krympta rum; ett läsarens paradis, vida himmel. – Eller?

Då eleverna knappast visste vem den förste var, korades den senare till vinnare; ”den vill vi läsa! Där får vi plats!”

I övrigt, och apropå det som diskuterades förra veckan om att bli tunn (ett tecken på skrivande) eller stor, tung, omfångsrik (ett tecken overksamhet), så råder det ingen tvekan om att det senare fallet gäller. Karl Petter verkar större än på länge.

(När ska han börja skriva (av sig) igen?!)

/ Redaktören.

 

14 november

Vanligtvis försöker jag uppdatera mig kring Karl Petters verksamhet varje fredag. Eller snarare, varje fredag försöker jag nå och komma honom så nära som möjligt, – för att försöka avgöra huruvida han har förändrats eller inte; om jag kan utläsa i hans ansikte om han skrivit något nytt. (Tanken är: skriver man något nytt så avlägger man också sig själv i det skrivna. Och detta avlagda kan ses i författarens ögon; att han saknar något. Han har blivit tunnare, förlorat lyse. Och så får han börja bygga upp sig själv igen).

Men denna vecka, ingenting. Han är fruktansvärt lik den han var förra veckan. (Kanske har han blivit lite tjockare). – Därför har jag inget att skriva om. (Dessutom är det lördag).

/ Redaktören.

 

2 november

Jag kan med glädje låta meddela att Karl Petter gjort framsteg i konsten att säga Nej och att vara sin egen lyckas smed snarare än någon annans. Förra veckan begav han sig till Raftön, denna tillflytsort, marmorklippa, örnnäste att i lugn och ro utöva sig själv på, sitt verk, sitt speciella slags form av liv. – Platsen finns åtskilligt angiven i Sms mellan K & E (se sms från 9/4, 23/6 och 15/10, till exempel), så den bör inte vara Dig, dyre besökare, okänd. – Här har han återupptagit studiet kring Karl Retter, Don Quijote, det spanska och svenska, det medeltida och moderna. – Rapporterna talar om ett antal nyskrivna sidor och om mestadels vackert väder. Men också om månsken och åska, om Edgar A. P., skräck, gotik, romantik, Frankensteins monster, Charles B, om egna experiment och kramper.

Han är hemma nu, oskadd, – ja han har redan ingått i det svenska skolväsendets kår i en vecka. Och där ska han fortsätta i ytterligare tre. Men sedan, låter han hälsa, önskar han ”hålla sin uppgifts höghet ren från de mycket lägre och kortsiktigare osjälviska handlingarna”, önskar han nå en plats där man inte ens behöver säga nej. – ”På denna lugna, suveräna plats… en sådan himmel”, mumlar han från sängen.

/ Redaktören.

PS. Det sägs också att E kom på besök till Raftön. Och att man – K & E – på söndagen den 1/11 firade att det var exakt tre år sedan som Sms mellan K & E började. DS.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *